TR | EN
    

BİZDEN HABERLER

2011 Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı Yapıldı.
6 Mart 2012 Salı
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı 2011 Yılı Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı 2 Mart 2012 Cuma günü saat 18.00’da Kayseri Hilton Balo Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Toplantıya; Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız, Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz, Kalkınma Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ceylan, Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Yozgat Valisi Necati Şentürk ve Yönetim Kurulu Üyeleri; Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Sivas Valisi Ali Kolat, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Kayseri İl Genel Meclisi Başkanı Sadettin Aydın, Sivas İl Genel Meclisi Başkanı Sedat Özata, Yozgat İl Genel Meclis Başkanı Ayhan Can, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Osman Yıldırım, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, Bölge Milletvekilleri, ORAN Genel Sekreteri Dr. H. Mustafa Palancıoğlu, üst düzey protokol ve işadamları katıldı. 

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı 2010 yılında “İktisadi Kalkınma”  Mali Destek Programı kapsamında 50 proje sahibi KOBİ ve  “Küçük Ölçekli Altyapı” Mali Destek Programı kapsamında ise 10 proje sahibi Kamu kurumu olmak üzere toplam 60 projeye 18,5 milyon TL mali destek sağlanmış olduğunun vurgulanmasının ardından, “2010 Yılı Mali Destek Programları Kapsamında Desteklenen Projeler” tanıtım filmi yayını yapıldı. 

Ayrıca, 2011 yılında “Yeni Ürün, Yenilikçilik ve AR-GE”  Mali Destek Programı kapsamında 29 KOBİ projesi, “Jeotermal ve Madencilik”  Mali Destek Programı kapsamında 16 KOBİ projesi, “Turizm Altyapısını Geliştirme” Mali Destek Programı kapsamında 14 Kamu projesi, olmak üzere toplam 59 projenin tanıtımı hazırlanan sunumla birlikte yapıldı.


 
Toplantıya konuk olarak katılan Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, bölgesel kalkınmadaki yapısal dönüşümün temelini, kalkınma ajanslarının oluşturduğunu belirtti.

Bugüne kadar 26 kalkınma ajansının faaliyete geçtiğini vurgulayan Ceylan, bu ajanslarda bine yakın yabancı dil bilen personel istihdam edildiğini vurguladı.


 
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı, Yozgat Valisi Necati Şentürk Yozgat’ın 2011 yılı Mali Destek Programları kapsamında 14 projesinin başarılı olduğunu ve bu projelerin uygulama sürecinin başarılı geçmesini temenni ettiğini sözlerine ekledi.


 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ülkede yapacak çok işlerinin olduğunu dile getirerek bugüne kadar Cumhuriyet döneminin en büyük yatırım hamlelerini gerçekleştirdiklerinin söyledi. Hükümet olarak yatırıma devam ederken, özel sektörün de yatırım yapmasını teşvik ettiklerini vurgulayan Yılmaz, "Kalkınma ajanslarımız yatırımcılara yardımcı olmak üzere kurulmuştur. Yatırım yapanın, hizmet üretenin her zaman yanında olacağız" şeklinde konuştu.



ORAN'ın Bölgede Jeotermal ve Madencilik Mali Destek Programı kapsamında 16 projeye yaklaşık 5 milyon lira destek verdiğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini vurgulayarak, sanayicilere yeni teşviklerle ilgili bilgi verdi. Yerli üretimi teşvik açısından enerji sektörünün çok iyi takip edilmesi gerektiğini belirten Yıldız,  “Enerji verimliliğiyle alakalı projelerin hem kalkınma ajansları tarafından hem de bakanlığımız tarafından çok ciddi şekilde teşvik edildiğini bilmelisiniz. Herhangi bir yatırım 7-8 yılda, 10 yılda kendini döndüren bir yatırım, sanayicilerimiz tarafından elverişli bulunabiliyor. Enerji verimliliğindeki en kötü proje 2 yılda kendini amorti edebiliyor. Bir para yatıracaksınız 100 lira, bunu 2 yıl sonra geri alacaksınız. Öyle kalemler var ki, bakanlık olarak 25 tane temel başlıkla alakalı sunumlar yapacağız.'' diyerek sözlerini tamamladı. 
 


Toplantıda konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ; Türkiye’de ki 26 kalkınma ajansının bölgeler içindeki kalkınmışlık farkını aza indirerek, kaynakların azami paylaşımını ve tecrübelerin paylaşımını sağladığını vurguladı. “Biz bakanlar olarak, hükümet olarak kalkınma ajanslarının yanında olacağız. Bugüne kadar verdiğimiz desteği, bundan sonra da artırarak devam edeceğiz." Sözleriyle kalkınma ajanslarına olan güveni dile getirdi. 
                   


Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. H. Mustafa Palancıoğlu tarafından yapılan sunumda; 2010 ve 2011 yılında desteklenen 119 proje tamamlandığında bölgede 35 Milyon TL’si Ajans desteği olmak üzere 70 milyon TL’nin üzerinde bir yatırımın gerçekleşmiş olacağı ve bu projelerin uygulanmasıyla bölgede 1.100’den fazla kişiye yeni istihdam, 13 yeni yatırım ve 700’den fazla makine ve ekipmanın bölge üretimine kazandırılması ve katma değeri yüksek birçok yeni ürünün bölgede üretilmeye başlanacağı belirtildi. 

2010 ve 2011 Mali Destek Almaya Hak Kazanan Proje Başvuru sahipleri, Ajans Personeli, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Bakanların fotoğraf çekiminin ardından, program sona erdi.




Toplantı Fotoğraf Galerisi