TR | EN
    

BİZDEN HABERLER

Sivas Sağlık Altyapısı “Klinik Bilgi Keşfi” Projesi ile Analiz Edildi
4 Nisan 2016 Pazartesi

 04.04.2016

Sivas Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin ORAN Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Klinik Bilgi Keşfi Projesi” kapanış kokteyline il protokolü, Sivas KHB Genel Sekreteri Yavuz ORAK, Ajans İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Mahmut AKBABA, Ajans Uzmanları Mehmet Fatih ATİLABEY, Nazlı YENİAY, Yunus Emre ŞEKER ve çok sayıda misafir katıldı.

Proje ile Sivas Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı 10 sağlık tesisinin Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) verileri veri madenciliği yöntemi ile incelenerek Sivas ilinin sağlık analizi yapıldı. Projede yatan hastaların farklı hastalıklara yakalanma riskinden, tanı ve ilaç tedavisi uyumuna, acil servis hastalarına ait bulgulardan, yoğun bakım ünitesindeki hastaların tedavi bulgularına kadar merak edilen birçok araştırma alanına veriler üzerinde yapılan yoğun AR-GE çalışmaları ile cevaplar arandı.

Hasta kayıtlarının veri madenciliği yöntemiyle ele alınması açısından ilk olma özelliği taşıyan proje aracılığıyla, bölgedeki sağlık alanında yapılan AR-GE çalışmalarının artırılması, proje çıktıları doğrultusunda Sivas sağlık sektörüne katkıda bulunulması ve önleyici tedbirlerin alınması planlanmaktadır.

Projenin kapanış kokteylinde konuşma yapan Genel Sekreter Uzm. Dr. Yavuz ORAK ve Ajans İzleme Değerlendirme Birimi Başkanı Mahmut AKBABA projenin Türkiye’de bu yönde yapılan ilk araştırma olduğunu ve diğer bölgeler için rol model olabileceğini belirttiler.