Page 17 - ORAN -

Basic HTML Version

Öne Çıkan Tarım Ürünleri
Tarım arazilerinin %96,5’inden fazlası tarla alanı olarak kullanılmakta geriye kalan %3,5’lik alan meyve ve sebzelik ile bağlardan oluşmaktadır. İldeki tarla
ürünlerinin ekiminde (da) buğday ve arpa, üretiminde (ton) şeker pancarı ilk sıradadır.
2003-2011 yılları arasında Kayseri’de kabak üretimi %1.245, kayısı üretimi %317, üzüm üretimi %172 artmıştır.
Patateste ilk 5’teyiz!
Nevşehir ve Niğde illerinde görülen patates siğili hastalığı nedeniyle üretimin önemli bir bölümü, toprak ve iklim koşulları patates yetiştiriciliğine uygun olan
TR72 Bölgesine kaymaya başlamıştır. Ülkemizde yapılan yemeklik ve sanayilik patates üretimi için yıllık 500.000 ton sertifikalı patates tohumluğuna ihtiyaç
vardır. Ancak hali hazır durumda yaklaşık 60.000 ton üretim yapılmaktadır. Bu gelişmeler, patates üretiminde TR72 Bölge İlleri Sivas ve Kayseri için bir fırsat
oluşturmaktadır. TÜİK 2013 yılı verilerine göre de, yaklaşık yıllık 300 bin ton ile Kayseri patates yetiştiriciliğinde Türkiye 5.’sidir.
Bitkisel Üretim Kalemleri
Üretim Miktarı (ton)
Türkiye Geneli Sırası
Kabak Çekirdeği
13.761
1.
Arpa
320.067
3.
Şekerpancarı
786.604
5.
Patates
299.346
5.
Buğday
357.773
11.
Kaynak: TÜİK Bitkisel Üretim İstatistikleri - 2013
Kayseri Bitkisel Üretim Değerleri
13
13