Page 18 - ORAN -

Basic HTML Version

Kabak Çekirdeği Yağı Önem Kazanıyor!
2013 yılı TÜİK verilerine göre Kayseri, 246.000 da arazide ekimi yapılan kabak sebzesinden elde edilen çerezlik kabak çekirdeği üretiminde %42’lik bir payla
ülke genelinde ilk sırada yer almaktadır. Kuru ve serin depolarda 1-2 yıl depolanabilen ürünün paketlenmesi için Tomarza ilçesinde 500 ton/yıl kapasite ile
çalışan bir tesis de mevcuttur.
Daha ziyade çerezlik olarak tüketilen ve 2013 yılının %50,4 fiyat artışı ile zam şampiyonu olan kabak çekirdeğinin yağı; medikal, gıda, kozmetik vb. sektörlerde
endüstriyel amaçlı kullanılmaktadır.
Türkiye’de halihazırda Konya’da üretimi yapılan ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından da üretim fizibilitesi yapılan kabak çekirdeği yağının pazardaki
öneminin artacağı tahmin edilmektedir.
İl
Ekilen Alan (dekar)
Üretim (ton)
Türkiye'deki Oranı
Kayseri
246.557
13.761
%42,5
Nevşehir
160.614
11.810
%36,5
Konya
12.965
1.642
%5,1
Eskişehir
113
1.175
%3,6
Kaynak: TÜİK Bitkisel Üretim İstatistikleri - 2013
Türkiye’de
kabak
çekirdeği
42
%
ile en çok Kayseri’de
yetiştirilmektedir
Türkiye’deki Kabak Çekirdeğinin Üretim Oranları