Gıda ve Gıda Ürünleri İşleme
Kayseri’de gıda ürünleri işleme sanayinde 2013 yılı itibariyle 145 adet işletme faaliyette bulunmaktadır. Alt sektörler arasında 75 firma ve %51,7’lik pay ile
fırın ve unlu mamuller imalatı ile 21 firma ve %14,5’lik pay ile etin işlenmesi, saklanması ve et ürünleri sektörleri öne çıkmaktadır. Türk Patent Enstitüsü’nün
verilerine göre, her iki alt sektörün ürünlerinden Kayseri mantısı, pastırması ve sucuğu Kayseri’ye ait tescilli ürünlerdir. Gıda ürünleri işleme sanayi Kayseri’de
imalat sanayi toplam işletme sayısının %10’una sahiptir.
Kayseri, işlenebilir geniş tarım arazileri ve meraları ile gıda sanayinin gelişmesi için çok önemli bir potansiyele sahiptir. Bitkisel ve hayvansal üretim bakımından
il arazisinin %41’inin çayır ve mera alanlarından oluşması ve %40’ının tarım alanı olması gıda sektörünün gelişimi açısından önemli verilerdir. Ayrıca bitkisel
üretimin artırılmasını ve bitkisel üretimde ürün çeşitliliğini sağlayacak tarım alanlarının %52,21’i I. ve II. sınıf arazilerden oluşmaktadır.
Gıda sektörünün önemli alt sektörlerinden olan yumurta tavukçuluğu altyapısının güçlü olması ile birlikte yem bitkileri yetiştiriciliği için uygun arazi ve şartların
bulunması kanatlı sektörünün de il için yüksek potansiyel taşıdığını göstermektedir.
Gıdaya olan ihtiyacın sürekli olarak artması sektörün büyümesine sebep olmaktadır. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından belirlenen stratejik sektörlerden biri
olması ile birlikte gıda ürünleri işleme sanayi, Kayseri’nin imalat sanayi üretiminde önemli bir yer edinmektedir.
43
43