Page 48 - ORAN -

Basic HTML Version

Alabalık İşleme
Kayseri’de su ürünlerinin işlenmesi, öne çıkan bir başka sanayi konusudur. İlde yetiştirilen alabalık miktarını ve sektördeki önemini, rehberin Tarım ve Hayvancılık
başlığı altında ele alınmıştı. İlde yetiştirilen alabalık iç piyasaya ve özellikle İzmir’deki işleme tesislerine gönderilmektedir. İşleme tesisi olarak, günlük 20 ton
balık işleme kapasitesine sahip tek bir firma faaliyette olup Kayseri Pınarbaşı’nda faaliyet göstermektedir. Söz konusu firma tamamen yabancı sermayeli olup,
işlenen balıkların tamamı (dondurulmuş ve tütsülenmiş olarak) Avrupa’ya ihraç edilmektedir. İldeki alabalık işlemesi, Kayseri ekonomisi ve bölge yatırımcıları
açısından umut vaadeden önemli bir alt ekonomik faaliyettir.
2009
4,2
9,3
19,5
18,8
25,3
0
5,0
10,0
15,0
20,0
25,0
30,0
2010
2011
2012
2013
Kaynak: TÜİK Dış Tivaret Verileri - 2013
Kayseri İşlenmiş Balık İhracatı (milyon TL)