Page 20 - ORAN -

Basic HTML Version

Şeker Pancarı ve Kayseri Şeker Fabrikası
Yıllık yaklaşık 800 bin ton şeker pancarının bireysel sulama ile yetiştirildiği ilde bu üretim, ‘Devam Eden Yatırımlar’ bölümünde ele alınan sulama projelerinin
bitmesi ile birlikte katlanarak artacaktır. Kayseri, Sivas, Yozgat ve Nevşehir illerine bağlı 295 köyde sözleşmeli pancar ekimi yapmakta olan ve ilin ekonomisi
adına çok önemli bir rol oynamakta olan Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. yılda yaklaşık 2 milyon 250 bin ton pancar işlemekte ve 330 bin ton kristal şeker
üretmektedir. Kayseri Şeker Fabrikası, İSO tarafından ilan edilen 2013 yılı Türkiye’nin en büyük 500 şirketi listesinde, 101. olmuştur.
80 Üretici ile 2500 Dekar Organik Tarım!
İlde, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün desteklediği ve amacı Kayseri’de organik tarımı yaygınlaştırmak olan “Kayseri’de Organik Sebze ve Meyve
Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması” projesi yürütülmektedir. Bu proje kapsamında 2013 yılında; 53 üretici tarafından 232 dekar alanda karışık sebze,
225 da alanda ceviz, kayısı, badem, kiraz ve elma ile 915 da alanda bağcılık olmak üzere toplam 1.372 dekar alanda proje yürütülmüştür. 2014 yılında ise; 64
üretici ile 2.000 dekara çıkarılan proje çalışmaları devam etmektedir. 2015 yılı için hedef 80 üretici ile 2.500 dekar alanda organik tarım gerçekleştirebilmektir.
Proje kapsamında üreticilerinin Kayseri’ye özgü yerel tohumları kullanarak (Karahıdır domatesi, Çırgalan biberi, Yamula patlıcanı vb.) üretim yapmaları ve yerel
ürünlerin orijinal aromaları ile en kısa ve en ucuz yoldan tüketiciyle buluşması sağlanmıştır. Bu amaçla girişilen Organik Pazar kurma çalışmaları içerisinde; Gıda,
Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, ‘Organik Tarım Pazarı’ ilde belirli noktalarda hizmete açılmıştır.