Ekonomik ve Sosyal Rekabet Endeksleri Projesi Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi
15 Nisan 2015 Çarşamba
13.04.2015
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı desteği ile Kayseri Ticaret Odası tarafından yürütülen ’Ekonomik ve Sosyal Rekabet Endeksleri Sisteminin Kurulması Projesi’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya; Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut HİÇYILMAZ, Ajans Genel Sekreter V. Fatih GAVGACI, il müdürleri, Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve meclis üyeleri ile çok sayıda davetli katılım sağladı.
Toplantının açılışında konuşan GAVGACI; “Sanayisi ve güçlü üretim altyapısıyla ülke genelinde öne çıkan ilimizin sahip olduğu konumunu imalat sanayi, hizmetler sektörü ve geleneksel sektörlerde sürdürülebilir bir şekilde yükseltmesi, ulusal ve uluslararası piyasalarda daha fazla açılım sağlaması ve piyasalardan aldığı payı artırabilmesi için rekabet gücünün artırılması önemlidir. Bunun içinde öncelikli olarak belirlenen endeksler yardımıyla karşılaştırılabilir bir şekilde rekabet edebilirliğin ekonomik ve sosyal boyutta ölçülmesi önemlidir.
Ticaret Odamız tarafından kurulan ve Demografik Yapı, Altyapı, Ulaşım, Sağlık, Eğitim, Güvenlik, Sosyal Yaşam, Ekonomik Yapı, İşgücü, Dış Ticaret, Sanayi, Finansal Yapı, Tarım, Turizm, İnovasyon ve Girişimcilik ana başlıkları altında 300 alt değişkene göre hazırlanan bu sistem tamda bu noktada hizmet edecek bir yapı olacaktır. Bu vesileyle, Ajans DFD programı kapsamında KTO tarafından yürütülen “Kayseri Ekonomik ve Sosyal Rekabet Endeksleri Sisteminin Kurulması” projesinin başta Kayseri ilimiz olmak üzere bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim” dedi.
Toplantıda; Ekonomik ve Sosyal Rekabet Endeksleri Sistemi hakkında bilgi veren HİÇYILMAZ, "Kayseri, 1 milyon 322 bin 376 nüfusu ile Türkiye'nin en kalabalık 15. ilidir. Türkiye'de ortalama nüfus artış hızı son 5 yılda yüzde 4,3 iken Kayseri'de bu oran yüzde 9,7'dir. Kayseri en hızlı nüfus artışına sahip 13. ildir. Kayseri yüzde 87,6'lık şehirleşme oranı ile Türkiye ortalaması olan yüzde 65,2 değerinin üzerinde yer almaktadır. Kayseri şehirleşme oranının en yüksek olduğu 9. ildir. Kayseri yüzde 2,20 net göç hızına sahiptir. Aldığı göç nüfus oranına göre 66. sırada, verdiği göç nüfus oranına göre 77. sırada yer almaktadır. Kayseri'de okur yazar olanların toplam nüfusa oranı yüzde 96,9 olarak gerçekleşmektedir. Bu alanda Kayseri Türkiye ortalaması olan yüzde 94,9 değerinin üzerinde yer almaktadır. Kayseri'de ortalama hane halkı büyüklüğü Türkiye ortalaması olan 3,8'e oldukça yakın ve 3,7 olarak gerçekleşmektedir" dedi.
Toplantı; Ekonomik ve Sosyal Rekabet Endeksleri Sisteminin Kurulması Projesini hazırlayan İstanbul Üniversitesi Doç. Dr. Murat ŞEKER’in araştırma hakkında yaptığı sunumla sonlandı.