Bölgesel rekabet edebilirlik politikaları kapsamında bölgelerin ulusal büyümeye olan katkısı, ar-ge, yenilik ve teknolojinin gelişimine etkisi ve verimlilik artışına olan yönlerini anlamaya yönelik analizler ön plana çıkmaktadır. Yerel ürün gruplarının tespiti ve değer zincirlerinin analiz edilmesi ise bölgelerin rekabet edebilirliği açısından önemli bir konudur.
Ajansımız bu kapsamda 2018 yılında Kayseri İli Elektrikli Ev Aletleri Değer Zinciri Analizi yapmıştır. ORAN uzmanlarının yanı sıra, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü (KAGM) ve 5 farklı kalkınma ajansından uzmanların görev aldığı çalışma ile sektörün rekabetçiliğini artıracak öneriler geliştirilmiştir. Çalışma ile alakalı rapora erişmek için https://www.kalkinmakutuphanesi.gov.tr/assets/upload/dosyalar/20190906103417_0.pdf linkini tıklayınız.
Yine KAGM koordinesinde Hatay ilinde gerçekleştirilen Filtre Sektörü Değer Zinciri Analizine de ORAN uzmanları katkıda bulunmuştur.
(https://www.kalkinmakutuphanesi.gov.tr/assets/upload/dosyalar/hatayfiltredza.pdf)
Tüm bu faaliyetlerin devamı niteliğinde ve TR72 Bölgesi imalat sanayini geliştirmek amacıyla; Ajans İmalat Sanayide Dönüşüm Birimi (İSDB) tarafından 2021-2023 yılları arasında, bölgemizdeki hâkim sektörler öncelikli olmak üzere değer zinciri analizi çalışmaları yapılması planlanan ilk değer zinciri analizi çalışması, Kayseri İli Mobilya Sektörü Değer Zinciri Analizidir. Bu çalışma 2021 yılı içerisinde tamamlanmıştır. (https://www.oran.org.tr/images/dosyalar/20220415094427_0.pdf)
Ajans İSDB uzmanlarınca 2023 yılında da Kayseri Fabrikasyon Metal Ürünleri Üretimi sektörüne yönelik değer zinciri analizi yapılmaktadır.