TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında kurulan ve Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği ortak finansmanıyla inşa edilen Sivas İş Geliştirme Merkezi'nin (İŞGEM) açılışı gerçekleştirildi.
Açılışa, ORAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Sivas Valisi Davut Gül Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkan Yardımcısı Tibor Sitratiskay, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, Ajans Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci akademisyenler, Sivaslı işletmeciler, girişimciler, sanayici ve iş adamları ile diğer davetliler katıldı.
Açılış töreni İŞGEM Teknik Destek Ekibi Takım Lideri Leif Grahm’ın proje hakkında bilgi vermesiyle başladı. Daha sonra sırayla Genel Sekreterimiz Ahmet Emin Kilci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Tanıtım Bölümü Koordinatörü Burcu Öncüoğlu, Sivas TSO Başkanı Osman Yıldırım, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkan Yardımcısı Tibor Sitratiskay, Sivas Valisi Davut Gül’ün konuşmalarıyla devam etti.
Anadolu ekonomisinin temelini oluşturan KOBİ'lere, maddi ve mesleki destek arayan girişimcilere ve yeni kurulan işletmelere kucak açan İŞGEM, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı liderliğinde 1 milyon 150 bin avrosu ulusal olmak üzere toplam 7 milyon 191 bin avro fonla inşa edildi.
21.000 metrekare açık alanda, 8.000 metrekare işliklerin alanı ve 2000 metrekare idari bina olmak üzere toplamda 10.000 metrekare kapalı alana sahip olan Sivas İŞGEM farklı metrajlarlarda 35 adet işliğe sahiptir. Ayrıca idari binada ortak kullanıma açık toplantı salonu, eğitim odaları, görüşme odaları, bilgisayar odası, restoran ve bir adet büyük konferans salonu bulunmaktadır. Tedarik bileşeni kapsamında bilgisayar, telefon, televizyon ve akıllı tahta gibi elektronik cihazlar ile merkez için gerekli olan mobilyalar kazandırıldı.
Merkezimizde şu anda metal, gıda ve makine gibi daha önce stratejik olarak belirlenen sektörlerde faaliyete başlayan 16 adet firmamız bulunmaktadır. Bu da merkezimizin alan olarak yüzde 75’ine denk gelmektedir ki bu durum proje kapsamında tasarlanan hedeflerin çok üzerindedir. Bu işletmelerimizin 5 tanesi yeni girişimcidir. Merkezimizde bulunan işletmelerde 150 civarında çalışan bulunmakla birlikte, bu sayı tam doluluk halinde 300’e çıkabilir. Bu bakımdan, Ajansımızın bölge planı ile uyumlu olarak, proje Sivas’ın girişimcilik ekosistemine katkıda bulunduğu kadar Sivas’ın istihdamına ve kalkınmasına da katkıda bulunmuştur.
Sivas İş Geliştirme Merkezi’nin açılışı ulusal ve yerel basında geniş bir şekilde yer aldı.