TR | EN
    

BİZDEN HABERLER

Sivas Projeleri Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Katılımıyla Açıldı
13 Temmuz 2021 Salı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank bir dizi açılış ve ziyaret için 10 Temmuz 2021 Cumartesi günü Sivas’taydı. Bakan Varank’ın Sivas programına Sivas Valisi Salih Ayhan, TBMM Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, il milletvekilleri ve protokolü ile basın temsilcileri katılım sağladı.


Program, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı güdümlü proje desteği verilen Sivas Kangal Köpeği Üretim ve Eğitim Merkezi Projesi açılışı ile başladı. Yaklaşık 5,2 milyon TL hibe desteği ile kurulan merkezin toplam bütçesi yaklaşık 7 milyon TL olarak gerçekleşti. Sivas İl Özel İdaresi tarafından yürütülen proje ile Sivas’ın endemik bir türü olarak kültür varlığı olan Kangal köpeklerinin ırk özelliklerinin korunması, turizm ve markalaşma sürecine destek verilmesi, çipli takip ve yazılım sistemi gibi yenilikçi yöntemlerle bilimsel araştırmalara ev sahipliği yapılması hedeflenmektedir. Açılış programı ORAN Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci’nin konuşması ile başladı. Açılışta konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Kangal köpeği Sivas'ımızın önemli markalarından biri, dünya çapında bilinirliğe sahip. Endemik bir tür olan kangal köpeği aynı zamanda çok ilgi çeken, sosyal ve ekonomik bir değer. Yerine göre sürüleri, ev ve iş yerlerini koruyan bir güvenlik unsuru, yerine göre ise engellilere hizmet eden bir terapi aracı. ORAN Kalkınma Ajansımızın desteğiyle kurulan bu merkezde kangal köpeği ırkını koruyup, üretiminin ve eğitiminin doğru ellerde yapılmasını sağlamış olacağız. 7 milyon lira bütçesi olan bu proje kangal köpeğinin marka değerini yükselterek Sivas'ımızın tanıtımına da katkı sağlayacak.” dedi.


İkinci program, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında Ajansımız koordinasyonunda tamamlanan Sivas Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi Projesi’nin açılış töreni oldu. 10 milyon TL hibe desteği ve yaklaşık 3,5 milyon TL eş finansman ile tamamlanan projenin yürütücüsü ise Sivas İl Özel İdaresi’dir. Proje ile 1960 sonrası açık ceza evi olarak kullanılan ancak 1902 yılında Sivas Valisi Reşit Akif tarafından inşa edilen Hamidiye Sanayi Mektebi’nin aslına uygun bir yapıya dönüşmesi, yenilikçi ve yaşayan bir müze olarak faaliyet göstermesi hedeflendi. Proje kapsamında aslına uygun olarak restore edilen tarihi yapıya, modern ve yenilikçi bir teşhir ve tanzim projesi sonucunda, müze sergi alanları, müze satış mağazası, yönetim ve kafeterya birimi, yarı açık ceza evi odası, sanayi mektebi odası, minyatür halı ve kilim atölyesi, Sivas tarağı atölyesi, Sivas ağızlığı ve Sivas kalemi atölyesi, gümüş ve bakır atölyesi, Sivas bıçağı atölyesi ve geleneksel müzik aletleri yapım atölyesi gibi geleneksel el sanatlarına yönelik uygulama atölyeleri oluşturuldu. Açılış programında konuşan Varank "Bu yapıyı doğal ve özgün mimarisine en uygun şekilde restore ederek yaşayan bir müzeye dönüştürüyoruz. Müzede Sivas'ın kültürel mirası, geleneksel el sanatlarını gösterecek uygulama atölyeleri de ziyaretçilerimiz tarafından görülmüş olacak. Bu sayede bina, ilk yapılış amacı olan 'Hamidiye Sanayi Mektebi' ruhuna uygun bir şekilde yaşatılmaya devam edilecek. Proje için Cazibe Merkezleri Destekleme Programı'ndan buraya kalkınma ajansımız eliyle bütçe aktardık."


Sivas Belediye Başkanı Hilmi BİLGİN başvuru hakkında açıklamalarda bulundu: “Geçmişten günümüze Sivas bir kültür şehri olarak ön plana çıkmaktadır. Müzik de bu kültürün en önemli parçalarından biridir. Aşıklar, ozanlar şehri olarak anılan Sivas, repertuvardaki türkü sayısı, yetiştirdiği değerler, müzik enstrümanı yapım kültürü, resmi ve amatör koroları, müzik eğitimi veren kurumları, gerek belediyemiz gerekse diğer kurumlar bünyesinde hizmet veren kültür merkezleri, çok çeşitli halk oyunu formları ile yaşayan bir müzik şehridir. Ağa dahil olmamız durumunda 4 yıllık çok kapsamlı bir eylem planını uygulayacağız. Müzik başta olmak üzere kültürel sektörlerde ulusal ve uluslararası projelerimiz olacak. Sivas ilinin sürdürülebilir kalkınmasında kültürel bir endüstri olarak müziği merkeze almayı amaçlayan başvuru, ulusal ve uluslararası işbirliği imkanlarını artırmayı hedeflemektedir. Sivas’ın uluslararası tanınırlığına ve marka değerine katkıda bulunacak başvurunun ülkemiz ve ilimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu sürece katkı veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sivas’taki sanayicilerle buluşmak üzere Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Sanayici İş Adamları Toplantısı’na teşrif etti. Sivaslı sanayicilerin taleplerini ve sorularını dinleyen Varank, yakında başlatılacak projelerin müjdesini verdi.


Ardından, ASELSAN Sivas’ın 5. Yıl etkinliklerine katılan Varank, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda çalıştıklarını anlattı. Türk Mühendislerin yerli ve milli imkanlarla geliştirip ürettiği yüksek teknolojili ürünlerin merkezi olan bir Türkiye konumuna gelmeye hedeflediklerinin altını çizdi.


Günün son programı, berrak suyu ve turkuaz mavisi görünümüyle doğal akvaryumu andıran Gökpınar Gölü’nün çevresinde yapılan peyzaj ve ıslah çalışmalarının açılışı ve su altı dalış etkinliği oldu. Dalgıçların refakatinde 10 metre derinliğe dalan Varank, gölde yarım saat kaldı. Dalış sırasında, "Sivas'ı bir de buradan Gürün" pankartı açıldı. Bakan Varank, su altında pankartla poz verdi. Su altı kamerasıyla o anlar kayıt altına alındı. Gürün Gökpınar Gölü’nün Türkiye ve dünyaya tanıtılması gerektiğini belirten Varank, "Burası gerçekten muhteşem bir göl. Yaz kış 11 derece. Şu an yazda olduğumuz için tabii aşağısı biraz soğuk, aşağıda üşüdük. Ama aşağıdaki o berraklık, adeta akvaryum içinde yüzme hissi… Balıkları görebiliyorsunuz, suyun kaynadığı yeri görebiliyorsunuz, Bu su buradan çıkıp Darande'ye kadar gidiyor. Dolayısıyla muhteşem bir deneyim. Herkes Sivas'a mutlaka bir kere gelsin, Sivas'a gelen herkes de Gürün'de mutlaka Gökpınar Gölü'nü ziyaret etsin." dedi.

GÜNCEL HABERLER