TR | EN
    

BİZDEN HABERLER

Uçak Bakım Teknisyenleri ORAN desteği ile Kayseri'de yetişiyor
27 Aralık 2024 Cuma

Kayseri’nin havacılık tarihindeki önemli rolünü yeniden canlandırarak, bölgeyi havacılık alanında öne çıkaran Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından yürütülen Avrupa Birliği destekli Uçak Bakım Teknisyeni Yetiştirilmesine yönelik projenin kapanış toplantısı düzenlendi. Proje kapsamında 18-29 yaş aralığında eğitimde ve istihdamda olmayan gençleri havacılık sektörüne hazırlayan programlar gerçekleştirilerek gençlerin nitelikli istihdam olanaklarına yönelmeleri teşvik edildi. 10 ay süre ile Kayseri ilinde devam eden programlara ülke genelinden 12 farklı şehirden gençler katılım sağladı. 2023 yılında başlayan 320 bin Euro bütçeli, gençlerin nitelikli istihdam olanaklarına yönlendirilmesini hedefleyen projedeki kazanımların duyurulmasına yönelik toplantı ise bugün gerçekleştirildi. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından; Erciyes Üniversitesi ortaklığında ve 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı’nın desteği ile hayata geçirilen Avrupa Birliği destekli proje, sadece Kayseri için değil, Türk havacılık sektörü için de büyük bir önem taşıyor. Proje kapsamında, teorik ve pratik bilgiyi harmanlayarak, kursiyerleri havacılık sektörünün ihtiyaçlarına yönelik olarak tam donanımlı hazırlayan programlar kapsamında kursiyerlere 17 farklı modülde uçak bakımının temel prensiplerine yönelik eğitimler ile sınav destekleri sağlandı. Projenin kapanış programında konuşan ORAN Genel Sekreteri Yunus Emre Şeker; "Temel amacı havacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli uçak bakım teknisyenleri yetiştirmek olan proje; Avrupa Birliği’nin hibe desteği, Erciyes Üniversitesi’nin akademik desteği ve 2. Hava İkmal Bakım Merkezi’nin iştiraki ile Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’mız tarafından hayata geçirilmiştir. Türk Havacılık Tarihi’nde 1926 yılında kurulan Tomtaş Uçak Fabrikası ile önemli bir yer tutan Kayseri’mizde 2. Hava İkmal Bakım Merkezi’mizin varlığı, bu alanda yapılan çok kıymetli yatırımlar, projeler, Erciyes Üniversitesi’nin akademik birikimi sektörü her geçen gün ileriye taşımaktadır. Ajansımız olarak aralık ayında cumhurbaşkanı kararıyla onaylanan bölge planlamamızda da önceliklendirdiğimiz havacılık, uzay, savunma sektörlerinin payını bölge içerisinde artırmayı hedefliyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürüteceğimiz yerel kalkınma hamlesi programıyla bölgemize yeni yatırımlar kazandırarak öncelikli hedeflerimize adım atmak istiyoruz. Bugün kapanış programını gerçekleştirdiğimiz projede 54 gence yönelik nitelikli ve uzun süren eğitim programları sağlandı. Teorik ve uygulamalı eğitimlerin ardından birçok faaliyet başarıyla tamamlandı. Projemiz daha tamamlanmadan 20’nin üzerinde gencimiz uçak ve havacılık sektöründeki çok önemli kamu kurum ve özel sektörde istihdam edilmiş oldu. Bu da projenin sektörün ihtiyaçlarıyla ne kadar uyumlu olduğunu bizlere göstermiş oldu" dedi.


İŞKUR İl Müdürü Ayşe Ak ise, projenin önemine değinerek; "Gençlerimizin enerjisi bizlere mutluluk veriyor. Bizler; işgücü piyasasının adeta fotoğrafını çekiyoruz. Çeşitli sektörlerde işyeri ziyaretleri yapıyoruz ve o sektörlerde en çok ihtiyaç duyulan meslekleri belirliyoruz. Görüyoruz ki sektör fark etmeksizin en önemli iş ihtiyacı olan meslek teknisyenliktir. Bu bağlamda bu proje çok değerli. Yerli ve milli savunmanın stratejik önem taşıdığı bir dönemdeyiz. O açıdan da sizlerin diğer iş arayanlara göre bu eğitimleri tamamladıktan sonra avantajınız çok fazla. Hepinizi tebrik ediyorum, çok kıymetli bilgiler aldınız. İŞKUR olarak her zaman yanınızdayız" ifadelerini kullandı.


Vali Yardımcısı Erkan Kaçmaz da projede emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek; "Ülke olarak her alanda ’biz de varız’ diyoruz. Bunun başında da havacılığın çok ciddi bir yeri var. Bu sektörlerin ihtiyaçlarını gidermek anlamında nitelikli, donanımlı bireylere ihtiyacımız var. Bu ihtiyacı da görerek yapılmış olan proje, daha sonuçlanmadan istihdam gibi güzellik içeriyor. Bu projenin gerçekleşmesinde emeği olan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum.”


Proje Koordinatörü Nurullah Topkaraoğlu proje kapsamında verilen eğitimlerden, gerçekleştirilen sınavlardan ve kursiyerlere sağlanan desteklerden bahsetti. Proje henüz tamamlanmadan Turkish Technic, Baykar, Tusaş, Tomtaş ve diğer havacılık firmalarında istihdam edilen kursiyerler olduğunu söyleyerek projenin hedeflerine ulaşmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.


Kapadokya Üniversitesi’nden Eyüp Atioğlu ise havacılık sektörünün Türkiye’de hızla gelişmekte olduğunu ifade ederek 2030 yılına kadar ülkemizde sektörün iki katına çıkmasının beklendiğini ifade etti. Dolayısı ile yakın gelecekte havacılık sektörünün her alanda nitelikli personele ihtiyaç duyacağını belirtti. Proje kapsamında sağlanan eğitimler ve destekler ile ülkemizdeki havacılık sektörünün ihtiyaçlarına yönelik nitelikli personel yetiştirilmesine katkı sağlamaktan mutluluk ve memnuniyet duyduklarını ifade ederek kursiyerlere kariyerlerinde başarılar diledi.


Yapılan konuşmaların ardından kursiyerlere uçak bakım teknisyenliği uygulamalı eğitim sertifikaları takdim edildi.

 


GÖRSELLER
GÜNCEL HABERLER